Jak chutná les?
Chodíte rádi na houby? Z lesa na talíř toho ale můžete dát mnohem víc. Rozhlédněte se po vznikajícím jedlém lese.
Do pestrého lesa patří různé druhy dřevin včetně jedlých stromů a keřů. Les není jen továrna na dřevo, ale má spoustu dalších funkcí. Třeba právě to, že je zásobárnou jedlých plodů. Zkusíte je ochutnat?
Netradiční druhy navíc zvyšují pestrost porostu. Původní stromy také představují rostoucí genovou banku pro budoucnost našich lesů. Na této ploše vysazujeme keře a stromy s jedlými plody jako je mišpule, trnka nebo dřín. Jako každý jiný les, i ten jedlý má více pater. Jeho základ tvoří stromy a keře s jedlými plody. Také na této ploše probíhá přirozená obnova lesa. Nové stromky nemusíme sázet, z velké části vyrůstají ze semen z mateřský porostů.
Mohou nám žaludy zachránit život?
Jistě to nevíme. Co ale víme, je to, že v dobách nedostatku lidé z lesa využívali, co se dalo. Součástí jídelníčku nebyly jen lesní plody, ale také bukvice. Za války se mlela mouka ze žaludů, do obilné mouky se přidávala dokonce březová kůra. A jak by vám dnes asi chutnala dříve běžná žaludová káva?
Vznik tohoto zastavení v roce 2022 finančně podpořilo statutární město Brno